tirsdag 17. mars 2009

Å ha en venn





Vennskap er viktig for barn og unge. Når barn blir spurt om hva som er viktigst for dem, svarer de fleste å ha en venn. Alle barn og unge fortjener å oppleve vennskap og kjærlighet. Bare se her. Barn og unge som ikke opplever å ha venner i oppveksten er overrepresentert når det gjelder psykiske problemer, stoffmisbruk og kriminalitet. Disse barna og ungdommene opplever også ofte problemer med å tilpasse seg i skolen.

Sosial kompetanse må stimuleres og utvikles og fra barna er små. Dette blir en viktig oppgave for de som jobber med barn og ungdom. Vi må trene opp barnas evne til; empati, prososiale handlinger, samarbeid, selvhevdelse, selvkontroll, ansvarlighet og lek, glede og humor. Vi må bruke hverdagssituasjonene som oppstår til å forklare hva som er ønsket atferd, vi kan ha lekeaktiviteter som fremmer ferdigheter og ikke minst - vi kan lese bøker og samtale om tema og vi kan ha rollespill.

Historien om "Det usynlige barnet" av Tove Jansson kan være et godt utgangspunkt for å bygge opp et dramaforløp hvor barna kan være deltagere i historien. Her kan barn øve på ulike sosiale ferdigheter gjennom å skulle hjelpe Ninni å bli synlig igjen.
Dessverre møter vi barn og unge som ikke har fått muligheten til å bli sosialt kompetente på alle områder. Vi snakker ofte om barn og unge med problematferd. Vi må lære oss hvordan vi skal takle disse barna eller ungdommene og hvordan vi kan hjelpe dem til å mestre det sosiale samspillet. Å endre noens atferd er tidkrevende og vanskelig. Men for å endre et barn eller en ungdoms atferd, må vår måte å møte disse barna eller ungdommene på også endres. Vi kan f.eks. fortelle dem hva vi ønsker de skal gjøre fremfor å si hva de ikke skal gjøre. Så i stedet for å si: "ikke skrik til meg" kan vi si: "snakk rolig til meg". Herved utfordrer jeg alle som leser denne bloggen til å komme med gode tanker, ideer og innspill til hvordan vi kan jobbe med sosial kompetanse enten med barn eller ungdom.

Ingen kommentarer: